Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

FCI-Standard

N° 292 / 29. 01. 1999/ GB 

 

Kép 

 

 

DOGO ARGENTINO

 

 

KOPONYA: masszív, elölrõl hátrafelé és oldalról, valamint fentrõl nézve a jellegzetes rágó- és tartóizomzat következtében domború. A nyakszirtcsont nem állhat ki, az erõteljes nyakizmoknak teljes egészében fedniük kell, miáltal a fejtõl a nyak irányába való átmenet enyhén íveltnek látszik.

 

Kép


AZ ARCORRI RÉSZ:     a koponyáéval azonos hosszúságú, azaz a szemzugokat összekötõ képzeletbeli vonal egyenlõ távolságra van a nyakszirtcsonttól és az orrhegytõl.

 

Kép

 
ÁLLKAPOCS/FOGAZAT: jól, deformáció nélkül összeilleszkedõ, erõteljes, nagy, jól az állkapocsba illeszkedõ fogakkal.


AJKAK:
jól és szorosan elhelyezkedõk, szabad, feketén pigmentált szélekkel.

 

 


ORR
:
feketén pigmentált, enyhén duzzadt (pisze orr), az orrlyukak elég nyitottak.

 

Kép


SZEMEK:
sötétek vagy mogyoró színûek. A szemhéjak feketék vagy világosabbak, a két szem közötti távolságnak nagynak kell lennie; a tekintet élénk és értelmes, egyúttal azonban átható és kemény.

Kép


FÜLEK: a fejhez felül illeszkednek, félig vagy egészen felfelé állóak, háromszög formájúak, kurtítottaknak kell lenniük. 

 

  

Kép

 

Kép

 

Kép


NYAK:
erõteljes, ívelt, jól megformált, nagyon vastag nyakbõrrel, redõs mint a mastiffé, a bordeaux-ié és a bulldogé, de nem olyan száraz mint a bullterrieré.


Kép

 

Kép

 
MELL/MELLKAS: széles és mély, a nagy tüdõnek sok helyet biztosít. Elölrõl és oldalról nézve a mell legmélyebb pontjánaka könyök alá kell nyúlnia.

 

Kép

 

Kép

 

Kép


VÁLLAK: igen erõteljesek, plasztikusan kiálló izomzattal, magas mar. Jól szögelltek.


MELLSÕ VÉGTAGOK: egyenesek, párhuzamosak, rövid, jól zárt ujjakkal.

 

Kép

 

FELSÕ VONAL: a maron magasabb és a keresztcsont felé enyhén lejt.

 

Kép


ÁGYÉK TÁJÉKA: az izomzat jól kitölti.

 
HÁTULSÓ VÉGTAGOK
:
a comb igen erõs izomzatú, a hátsó lábközép rövid, jól zárt, farkasköröm nélküli lábujjak. Mérsékelten szögelt.

 

 Kép

FAROK: hosszú és vastag, ugyanakkor nem ér a bokaizületen túl, rendszerint lógatva hordja. Munka közben fölemeli és állandó oldalirányú mozgásban tartja, mint barátságos üdvözléskor.

 

Kép


SZÕRZET/SZÍN: rövid, kemény és fénylõ. Tiszta fehér, színétõl függetlenül minden folt mint visszaütés diszkvalifikációt eredményez, amennyiben az a fülek mögött a nyakon vagy a test többi részén található. A bõrön szórványosan jelentkezõ pigmentfoltok kedvezõtlenek, azonban nem vezetnek kizáráshoz.

 
NAGYSÁG/SÚLY:
marmagasság: 60-65 cm, súly: 40-45 kg.


KIZÁRÓ HIBÁK
:
világoskék vagy különbözõ színû szemek; süketség, a test szõrfelületén lévõ foltok; világos vagy különösen világos foltokkal tarkított orr; elõre- vagy hátraharapás, erõsen lógó ajkak, agárszerû (hosszan elnyúlt) fej;
hosszú fülek, 60 cm-nél kisebb nagyság; egynél több folt a fejen; testi hiányjelenségek. A farkasköröm kifogásolható, azonban nem vezet kizáráshoz.


MEGJEGYZÉS:
A kanoknak két, szemmel láthatólag normális, teljes egészében a
herezacskóban elhelyezkedõ herével kell rendelkezniük. 


 

 

 

Eredete: Argentina / 1973.07.31.    Forditotta: Dr Otto Schimpf